SoulCollage met je eigen groep – een feestje!

Een kennis werd vijftig jaar, en dat wilde ze op een bijzondere manier vieren. Daarom vroeg ze mij een workshop SoulCollage® te verzorgen voor haar en haar vrienden en vriendinnen. De gewone workshop, en dan met koffie, taart, lunch, zelfs een lang zal ze leven – alles geregeld.

We hebben het nodige aangepast om coronaveilig te kunnen werken: we moesten de groep splitsen, maar doordat we een goede accommodatie vonden was er ruimte genoeg om wel gezamenlijk te lunchen.  Het werd een prachtige dag met enthousiaste deelnemers. (Ze wilden liever niet op de foto).

Dit laat maar weer eens zien hoe mooi SoulCollage® is. Het werkt prachtig met een bestaande groep, in een feestelijke stemming, hartelijk, gezellig en toch niet oppervlakkig. Ontspannen werkend, creatief, intuïtief en zinvol. Je gaat met een verrassend inzicht en een tastbaar kunstwerk naar huis. Je leert jezelf en je groepsgenoten op een andere manier kennen.

Ik verzorg deze groepsworkshops met veel plezier en helemaal naar de aard en de maat die je wenst. Een middagje uit met vriendinnen of familie? Een activiteit op een heidag van je werk? Een personeelsbijeenkomst? Of een rustig begin van een knalfeest? Bij jou thuis, of regel ik alles? Het kan allemaal, in goed overleg.

Ik zou er graag meer bekendheid aan willen geven; dus als je mensen kent die dit leuk vinden, wijs hen dan alsjeblieft op mijn website www.inzichtpresent.nl of geef ze mijn mailadres inzichtpresent@gmail.com

En daarnaast ben je natuurlijk altijd individueel welkom op de ‘gewone’ workshops die ik maandelijks verzorg – kijk daarvoor in de agenda.

Je ruimte pakken

Deze kerstvakantie ben ik verhuisd. Ik woon nu samen met mijn vriend. Superfijn!

Maar ik moest echt wel even wennen; ik was letterlijk en figuurlijk mijn ruimte kwijt en dat voelde niet oké. Maar toen ik me ervan bewust werd, kon ik er aandacht aan geven en kwam het goed. Ook in mijn dagelijks leven is dit een valkuil: ik pak te weinig ruimte voor mezelf, terwijl dat voor mij zo belangrijk is.

Dat geldt voor meer mensen. Sommigen kunnen er veel last van hebben en er boos of verdrietig van worden.

Wat maakt dat je je eigen ruimte niet inneemt?

 • Je herkent je eigen grenzen niet en geeft ze ook te weinig aan.
 • Je neemt te weinig tijd voor jezelf om te doen waar jij blij van wordt.
 • Je denkt eerst aan de ander en amper aan jezelf.
 • Je vult voor de ander in wat goed is voor diegene.
 • Je voelt je schuldig als je de ander niet helpt.

Herken je dit? Grote kans dat je in een overlevingsmechanisme zit.

Hoe kwam je in deze overlevingsstand?

Vaak ontstaat zoiets in je jeugd. Als kind was het belangrijk voor je om het  de ander naar de zin te maken, omdat je je alleen dan veilig voelde.

Laat ik een voorbeeld nemen. Doordat één van je ouders weggevallen is, ben je onbewust bang dat je alleen komt te staan als je andere ouder ook zou wegvallen. Je gaat dan moeite doen om te zorgen dat het met de overgebleven ouder goed gaat.

Waarom doe je dat nog steeds?

Dit moeite doen voor de ander hanteer je nog steeds in allerlei situaties. Ingeborg Bosch noemt dit ‘valse hoop’, in haar boeken over PRI (Past Reality Integration).

Je wordt er doodmoe van, omdat je ergens voelt dat er iets niet klopt. Je kunt je gedrag moeilijk veranderen omdat dan die angst weer om de hoek komt kijken. Diepe angst om alleen te komen staan. Deze angst heb je als kind weggedrukt omdat die te groot was. Dit heeft je indertijd doen overleven. Voor toen helemaal oké, nu niet meer.

Op dit moment ben je volwassen en kun je best alleen zijn. Maar omdat dit gevoel gekoppeld is aan het gevoel van vroeger denk je nog steeds dat je deze angst niet aan kunt:  een illusie.

Wat kun je eraan doen?

 • Word je er allereerst bewust van dat jij het laat gebeuren dat een ander jouw ruimte inneemt, en accepteer dat. Zo doe je dat nu eenmaal, want dat heb je als kind zo geleerd.
 • Vraag je af of je introvert bent en onderzoek eventueel wat dat betekent.
 • Herken mensen die veel ruimte innemen (extraverte mensen).
 • Blijf bij jezelf, loop eventueel even weg uit situaties.
 • Laat de energie van de ander(en) uit je ruimte los.
 • Laat ook de overtuiging los dat je dan egoïstisch bezig bent.
 • Voel het verdriet van al die keren dat je ‘ontrouw’ aan jezelf was.
 • Voel de angst om het alleen te moeten doen en doorvoel dat dit gevoel van vroeger is en niet gerelateerd is aan de situatie van nu.
 • Herken deze valkuil iedere keer weer en…
 • Wees mild voor jezelf!

Ingeborg Bosch beschrijft stap voor stap hoe je jezelf kunt bevrijden van dit overlevingsmechanisme en hoe je zonder angst meer vrij en blij kunt leven.

Ikzelf heb me er grotendeels van kunnen bevrijden, maar het blijft altijd een aandachtspunt voor me.  Als ‘ervaringsdeskundige’, maar ook als enthousiast PRI-toepasser ondersteun ik je graag in dit proces.

Wil je er over van gedachten wisselen, neem dan gerust contact met mij op.

Roos-reading

Wil je kennis maken met reading? Heb je er enthousiaste verhalen over gehoord maar ben je wat huiverig? Dan raad ik je aan om eerst een korte reading te ervaren: een roos-reading.

Wat is een reading?

Een reading is een heldere communicatie  op wezenniveau. Een communicatie tussen het wezen van jou (de readee) en mij (de reader). Je wezen is jouw kern, jouw essentie, jouw bron. Het is moeilijk uit te leggen hoe het werkt. Het heeft namelijk niks met ratio te maken. Dat maakt het meteen ook spannend. Ik lees jou via de metafoor van de roos; ik lees de wortels, de stengel en de bloem. Een roos-reading is een korte reading.

Wat is het doel?

Een reading laat je op een ander manier naar jezelf kijken. Dat levert verheldering op. Je voelt een sterk innerlijk weten dat jouw essentie raakt. Je voelt  je gezien. Vanuit dit punt kun je inzichten opdoen; jezelf beter kennen en begrijpen.

Hoe gaat het in zijn werk?

We zitten tegenover elkaar en je hoeft alleen je naam te noemen. Ik stem af op jouw golflengte. Ik heb geleerd te weten welke informatie van jou is en welke van mij. Dat maakt de communicatie helder. Ik oordeel niet en ik adviseer niet. Ik lees je energie, je drijfveren en je wensen. Wat je niet wilt dat gelezen wordt, kan ik niet lezen. Zo werkt het nu eenmaal.

Bijzonder

Het is een bijzondere ervaring, iedere keer weer. Het is contact maken en vertrouwen hebben in ons innerlijk weten. Ergens diep in ons weten we namelijk alles. Maar door verschillende oorzaken raken we er steeds verder vandaan.

Steeds bekender

Twintig jaar geleden durfde ik bijna niet te zeggen dat ik hiervoor een opleiding volgde. Bijna niemand wist wat een reading was en als ik erover vertelde vonden velen het zweverig en vaag. Nu weten steeds meer mensen en ook organisaties wat een reading is en hoe concreet en effectief die werkt voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Wil je eens kennismaken met een korte reading?

Je bent van harte welkom!

 • Een roos-reading duurt ongeveer 20 minuten.
 • Ik trek er 45 minuten voor uit.
 • Je investering bedraagt €25,00

Kijk voor datums in de agenda; meld je aan; lees meer over reading.

Online workshop SoulCollage® zondag 21 feb: Je helend vermogen

Pas besloten: we doen deze workshop online, via Zoom. Ik stuur je de materialen toe per post.

Zondag 21 februari 10:30-13:00.

Als je dat wilt kunnen we zaterdag om 14:00 oefenen met Zoom. 

In deze SoulCollage®-workshop maak je in een geleide meditatie contact met je intuïtie; door met je aandacht naar binnen te gaan, los van prikkels van buitenaf, boor je je vermogen aan om jezelf of anderen te helen.

Je vindt afbeeldingen die daarbij passen en knipt en plakt die op een kleine kartonnen kaart, totdat die voor je gevoel klopt. Vervolgens ga je die kaart lezen in een klein groepje. Je laat je verrassen door wat de kaart – die je zelf gemaakt hebt – je vertelt.

Dit is wat Karin van ’t Hoff schreef over SoulCollage®:
“Ik vond het heel fijn om op deze manier met deze groep verbonden te zijn! Het heeft voor mij heel helend gewerkt. Dankjewel!”

Aanmelden gaat via  www.intuitieftraject.nl onder kopje ‘workshops’.

Ik geef les op deze school in Nijmegen waar je je intuïtie kunt ontwikkelen.
Ik begeleid je tijdens deze hele workshop. Intuïtief Traject verzorgt de organisatie.
Iedereen kan meedoen! Je hoeft dus geen les te volgen bij Intuïtief Traject.

Leuk als je erbij bent! (Natuurlijk coronaveilig)

Klik hier voor: Info over SoulCollage®
Je vindt daar ook een fotoreportage over SoulCollage®

Hartelijke groet, Catharina

Workshop SoulCollage 11 oktober

Heb je interesse in deze workshop?

Meld je aan via mij deze website bij contact en tarieven  

Wil je meer weten over SoulCollage? Klik op SoulCollage

Leuk als je erbij bent! Hartelijke groet, Catharina

PS

Ik doe de workshop met niet meer dan drie deelnemers. In verband met Coronaveiligheid.

 

Workshop ‘ontdek je krachtdier’ 16 juni

In deze workshop kom je dichter bij je eigen natuurlijke energie door een dierenziel als gids te kiezen. Je ontdekt de energie van dit dier, en die energie kan je helen, een inzicht geven of een leidraad zijn bij vragen in je leven.
Dit energiewerk verbetert je fysieke, mentale én emotionele gezondheid.

Deze workshop begint met een korte inleiding, om daarna contact te maken met de energiepunten (chakra’s) in je lichaam door middel van een geleide meditatie en visualisatie.
Tijdens de visualisatie kies je één chakra waar je je krachtdier bij gaat vinden.

Daarna zoek je een of meerdere afbeeldingen die je op een kaart plakt; lees hier meer over de methode SoulCollage®  die we hierbij gebruiken.

Je doet een appèl op je verbeeldingskracht en je vertrouwt je onderbewustzijn.
Zet je verstand op nul, ontspan en laat je diepere energieën toe. Ervaar hoe je verrast wordt om jouw eigen gids in de vorm van een krachtdier te vinden en ontdek welk inzicht dit dier je geeft.

Deze workshop heeft meerdere deelnemers, maar de oefening doe je individueel, zittend op een stoel of liggend op een matje met de ogen dicht. Ik begeleid de hele meditatie en visualisatie op een rustige en aangename wijze, zodat je je kunt ontspannen en concentreren. Iedereen kan het.

In verband met corona verzorg ik deze workshop voor een klein groepje en volgens de geldende veiligheidsregels.

Investering is €35,00 (met korting als je met meer personen komt)
Tijdstip 10.00-13.00 in Nijmegen

Voor vragen en aanmelden: contact

Ik zou het leuk vinden als je erbij bent.
Groet, Catharina

Bagage uit je kindertijd

Heb je het idee of gevoel dat je veel bagage uit je kindertijd met je meedraagt? En hou je van analyseren? Dan is PRI misschien iets voor jou.

PRI staat voor past reality integration (het verleden met het nu integreren). Het is een methode en levenswijze ontwikkeld door Ingeborg Bosch. Wat ik er zelf mooi aan vind is dat PRI met een wiskundige precisie, als een soort laserstraaltje, de plek raakt waar je ‘probleem’ zit. En door die aan te raken kun je dat probleem ontkrachten.

Het fijne van deze methode is ook dat je die zelf kunt toepassen. Je bent of raakt niet afhankelijk van een therapeut. Maar het is niet gemakkelijk en je hebt doorzettingsvermogen nodig.

Als je het prettig vindt dat ik met je meekijk tijdens dit proces, of als je een stok achter de deur nodig hebt, help ik je graag.

PRI heeft mij veel duidelijk gemaakt, en wat ik misschien wel het belangrijkste vind: ik hoef de consequenties van de bagage uit mijn verleden niet meer op anderen af te reageren. Waardoor ik helder en met genegenheid in contact met mezelf en met de ander kan zijn.

Geïnteresseerd?

Valse macht: boosheid als weerstand

Iedereen kent deze emotie: je ergert je aan iets of iemand, of je wordt misschien zelfs boos. Het is heel herkenbaar; bijvoorbeeld als iemand niet doet wat jij wilt. Misschien juist nu in coronatijd, nu we veel met elkaar ‘opgescheept’ zitten.

Misschien vind je het interessant om te kijken wat er achter die boosheid zit.

Volgens PRI is boosheid één van de vijf weerstanden. Een weerstand heeft maar één doel: de oude pijn uit je kindertijd niet hoeven voelen.

Neem nou dit voorbeeld.

Ik ben eerst geïrriteerd en word dan boos omdat mijn vriend weer eens te laat is voor onze eetafspraak. Op zich is er niet veel aan de hand, want de ovenschaal kan ook wat later in de oven. Toch ben ik boos.

Als ik deze situatie analyseer volgens de PRI-methode, kom ik erachter dat ik als kind in een situatie was waarin ik vaak op mijn moeder moest wachten om vervolgens te constateren dat ze niet kwam. Pijnlijk! Als kind was ik machteloos.

De situatie van nu triggert aan mijn vroegere ervaring en ik voel me weer machteloos, en word boos. Mijn kindsbewustzijn is in actie gekomen en ik denk dus dat ik opnieuw machteloos ben. Ik voel de pijn van het ‘me niet belangrijk genoeg vinden’. Wat ik nog niet besef is dat die pijn de pijn van vroeger is, al voel ik die nu. 

Wat nu nodig is, is de vroegere pijn doorvoelen en gaan beseffen dat ik een volwassen vrouw ben die een keuze heeft. Op die manier verander ik mijn kindsbewustzijn in volwassenenbewustzijn. Door dat te doen heb ik nu wél een keuze hoe ik met deze situatie wil omgaan. 

Mijn vriend belt op, zegt sorry dat hij weer te laat is, omdat hij de tijd vergeten was. Ik kan nu  zeggen dat ik boos was geworden omdat ik getriggerd werd. Dat ik even heb gehuild, maar dat ik nu het eten in de oven ga zetten en blij ben dat hij zo komt.

Dit is een voorbeeld van valse macht. Andere weerstanden zijn: ontkenning van behoefte, valse hoop, primaire afweer (= ik kan het niet, ik ben schuldig, ik deug niet), en angst.

Zie ook:

Oei ik groei

Een inzicht krijgen, het gevoel hebben dat het kwartje valt, is meestal prettig.

Maar het proces dat eraan vooraf gaat voelt minder fijn. Toch heb je dat nodig om tot dat inzicht te komen.

Het is de fase waarin je je onrustig voelt. Je slaapt slechter, je eet anders, je gaat anders met mensen om en je voelt weerstand; kortom alles staat een beetje op z’n kop. Je lichaam weet al wel dat je in een groeispurt zit, maar jij nog niet.

De fase die hier weer aan vooraf gaat is de fase van bewustwording. Je hebt jezelf vragen gesteld, je hebt gekeken naar hoe jij de dingen doet en je hebt bewust of onbewust tegen jezelf gezegd dat je het anders wilt gaan doen. Alleen weet je nu nog niet hoe.

Dan komt die onrust.

De valkuil is dan dat je in gevecht gaat met jezelf. Je voelt je niet lekker en dat gevoel wil je weg hebben en liefst nu. Je gaat nadenken. “Wat is er aan de hand? Hoe kom ik hier vanaf?” Misschien ga je jezelf ook op de kop zitten. “Dat heb ik weer! Wanneer wordt het nou eindelijk eens beter? Het lukt me niet!”

Je denkt dat je er niet uitkomt. Je voelt je ver van een inzicht af zitten – terwijl je er eigenlijk heel dichtbij bent.

Wat op zo’n moment helpt is te beseffen dat je aan het groeien bent. Je zit in een overgangssituatie. Juist nu is het van belang dat je mild naar jezelf bent. Heb compassie met jezelf. Doe prettige dingen voor jezelf; maak een mooie wandeling of neem een lekker bad. Waardeer je lichaam, vecht er niet tegen, zit jezelf niet op de kop, vergeef jezelf en vertrouw erop dat het langzaam overgaat.

Als je ruimte kunt geven aan wat er in je omgaat, aan wat er nu is, dan komt het inzicht vanzelf.

Oei – ik bloei!

Leven naar je hart

Ik word erg blij van het nieuwe tv-programma “Dennis en de vrije geesten”.

Dennis van der Geest bezoekt markante mensen die op hun eigen wijze leven en wonen. Vaak dichtbij de natuur met oog voor soberheid, vrijheid en duurzaamheid. Deze mensen willen niet meedoen aan de rollercoaster en willen niet leven ‘zoals het hoort’. Ze willen leven vanuit hun hart. Dennis schildert hen niet af als mensen aan de rand van de samenleving maar als moedige pioniers, waarvan wij, ‘gewone mensen’, kunnen leren. Ik zei al: hier word ik blij van; deze mensen volgen hun hart. Dat zet mij ook aan het denken. In hoeverre volg ik nu mijn hart?

Ik wil ook gewoon lekker leven. Hoe ziet dat er dan uit?

Als ik eerlijk ben heb ik precies, of bijna precies, het leven dat ik wens. Het gekke is dat ik mij er amper toestemming voor geef. Ik denk alsmaar:  “het moet anders, het moet meer, mijn praktijk moet groter, ik moet beter.”

Maar hoe? Ik wil de perfectionismecoachopleiding gaan doen,  maar dat plan gaat hoogstwaarschijnlijk niet door. Dat is al de tweede opleiding die ik wil gaan doen die niet doorgaat. Wat betekent dat? Welk inzicht kan ik hieruit halen?

Ik merk dat ik het heel moeilijk vind om mezelf toe te staan om mezelf en wat ik doe genoeg te laten zijn. Voor de duidelijkheid; ik ben gelukkig met mijn leven zoals ik dat nu heb; ik heb veel tijd voor de opvoeding van mijn kinderen, veel tijd voor mijn vriend, veel tijd voor mezelf, veel tijd om rustig boodschappen te doen, te koken, veel tijd voor persoonlijke ontwikkeling, tijd om te wandelen, tijd om naar de markt te gaan, tijd om te lezen of creatief bezig te zijn. Allemaal zo fijn dat ik hier voldoende aandacht aan kan schenken! Maar ergens is er dus constant dat stemmetje dat zegt dat het niet genoeg is, dat het méér moet en dat dit luxe leven niet mag. Dat legt een druk op mij.

Ik besef opeens: “hoe kan ik nou met deze druk, die ik mezelf opleg, een perfectionismecoach worden? Zo ben ik toch een slecht voorbeeld?”

Is dát dan het inzicht dat ik eruit kan halen?