Ayahuasca, een wondermiddel?

Ik bezocht een interessante avond van Radboud Reflects. Daar spraken de filosofen Govert Derix en Pieter Lemmens en de psycholoog Kim van Oorsouw over een geestverruimende plant: ayahuasca; spreek uit ajawaska.

Sjamanen maken er thee van die je, in combinatie met een ceremonie, grootse inzichten over jezelf en de wereld kan geven.

Wat ik niet verwachtte was dat ze allemaal enthousiast waren over dit middel, dat in Nederland verboden is. Govert Derix noemde het “de leraar onder de leraren”; we kunnen veel leren van ayahuasca, mits het goed gebruikt wordt. En Pieter Lemmens ziet de inzichten die je met ayahuasca krijgt als een nieuwe wetenschap, niet te vergelijken met de wetenschap zoals die nu bestaat.

Van deze uitspraken word ik erg blij omdat ik daarin zie dat het belang van inzicht, zingeving en reflectie steeds meer onderkend wordt. Zelfkennis vind ik belangrijk om een heldere communicatie met jezelf en je omgeving te kunnen hebben. Van hieruit zijn we beter in staat om liefdevol en zonder oordeel naar onszelf, anderen en de wereld  te kijken. Wie wordt hier nou niet blij van!

Is die ayahuasca nu zo noodzakelijk? Naar mijn idee kun je ook zonder ayahuasca waardevolle inzichten krijgen, als je daar maar voor open staat. Iedere dag en overal. Zijn we niet zelf onderdeel van het grote wonder dat leven heet?

Een nieuw  inzicht krijgen kan snel gebeuren, je inzicht daadwerkelijk gaan léven… daar zijn we wel wat langer mee bezig. Veel plezier!

Links: