Zomercursus Vrouw en energie

Vrouw en energie: een bijzondere cursus waarin alle ruimte wordt geboden voor jou eigenheid, weten en helderheid als vrouw, waardoor er een nog groter ‘ja’ ontstaat naar wie jij bent.

Deze turbocursus van een week gaf ik deze zomer, samen met mijn collega Marion Heijmans.

Al tijdens de voorbereiding, in de week vóór de cursus, word ik me bewust van mijn kracht en kwetsbaarheid als vrouw. De kwetsbaarheid uit zich in onzekerheid en faalangst, de kracht in het feit dat ik een manier vind om ermee om te gaan.

Als de cursus dan eindelijk begint en de vrouwen zich hebben voorgesteld gaan we ‘instromen’, maken een ‘vrouwelijke gronding’ en stromen ‘powerhouse-energie’: we maken contact met onze eigen krachtcentrale, die al in ons aanwezig is om de simpele reden dat we vrouw zijn. Powerhouse-energie is creërend en helend.
Ik merk dat ik niet dagelijks stil sta bij het feit dat ik vrouw ben en wat het vrouw-zijn met me doet. En dat blijken meer vrouwen zo te ervaren. Deze week is dat anders: we belichten het vrouw-zijn van veel kanten, we ervaren en we voelen! Met vrouwen onder elkaar en met het thema vrouw-zijn krijgt deze cursus iets intiems. Ik word geraakt door de vrouwelijke zachtheid die deze groep uitstraalt; een fijne en ook fragiele energie.

Nu besef ik dat ik oude berichten van mijn vader en moeder die te maken hebben met vrouw-zijn voor een groot deel achter me heb gelaten; dat ik inmiddels mijn eigen pad kies en de dingen doe die voor mij belangrijk zijn. Het moeder-zijn omvat een groot deel van mijn vrouw-zijn, en daarnaast ook partner-zijn van een man die mijn vrouw-zijn heel goed ziet en erg waardeert. De oervrouw in mezelf voel ik het meest als ik buiten in de natuur bramen pluk en appels raap, om er vervolgens in mijn keukentje, met opgestoken haar en sensueel zomerschortje, jam en appeltaart van te maken. Het bij elkaar sprokkelen van eten, het creërende en het voedende; je ermee vullen, delen en groeien. Voor mij de essentie. 

Dank, mooie vrouwen!