Perfectionismecoaching

Gisteren te horen gekregen dat ik ben aangenomen voor de opleiding tot perfectionismecoach, yes! 15 november start ik, ik kan niet wachten!

Vier maanden geleden zag ik een artikel in de krant over perfectie.
Ik was meteen geraakt door dit artikel omdat ik perfectionisme een boeiend onderwerp vind en het gevoel heb dat het perfect 🙂 past bij mij en in mijn praktijk voor inzicht en intuïtie.

In Nederland is ‘perfect’ of ‘perfectie’ een positief woord. Bijvoorbeeld: “Perfecte vakantie gehad!”. Of: “als je perfectie nastreeft dan doe je je best en bereik je ook wat; daar is niks mis mee”.

Perfectie wordt pas een probleem als alles draait om moeten; je moet presteren, of je wilt of niet, er is weinig ruimte voor ontspanning. En zoals perfectionismecoach Ruud Hooiveld zegt:
“Elke fout is dan gekoppeld aan je identiteit; je máákt geen fout, je bént de fout.”
Perfectionisme gaat vooral over faalangst, laag zelfbeeld, moeilijk nee durven zeggen, de controle willen houden en het idee hebben dat het altijd beter moet. Heel vermoeiend. Perfectionisme is direct verbonden met burn-out.

Marcel Hendrickx, ontwikkelaar van de OCP-methode (Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme) zei in het artikel nog meer dat mij raakte: “leven met perfectionisme is als leven in een voortdurende kramptoestand, er is geen innerlijke rust, we lijken steeds kwaad op onszelf te zijn en ervaren voortdurend stress. Lief zijn voor jezelf is nu eenmaal lastig voor een perfectionist; dat ‘verdienen we immers niet’”.

De aanpak, een positiever denkpatroon aanwennen en milder voor je zelf zijn, lijkt mij de juiste strategie. Daar kun je ook gemakkelijk zelf mee beginnen.

Ik verwacht veel te leren tijdens deze opleiding en heb zin om je te helpen om je van je ‘patroon van perfectionisme’ te bevrijden, het niet door te geven aan je kinderen en meer te kunnen genieten van het leven.

Ik ga de komende tijd in mijn blogjes meer vertellen over perfectionisme en burn-out. Ben je geïnteresseerd? Blijf me volgen via inzichtpresent.nl  en/of meld je aan voor mijn nieuwsbrief, dan krijg je alle blogjes en nieuwtjes automatisch toegestuurd.

Veel leesplezier!

Catharina