Inzicht over mezelf (en mijn moeder)

In dit blogje wil ik een ervaring delen. Zoals jullie vast weten is het verkrijgen van inzicht een van de kernen van mijn ontwikkelatelier. Het brengt zoveel gemak en plezier. Ik geef hier graag een persoonlijk voorbeeld.

Ik voel me vaak onzeker. Op allerlei gebied; hoe ik eruit zie, wat ik doe, wat ik zeg, over de opvoeding van mijn kinderen, over mijn relatie en vooral in mijn werk. Doe ik het wel goed genoeg? Belangrijk: deze onzekerheid mag er niet zijn van mij. Want dan ben ik weg, los ik op of zoiets; er gebeurt iets ergs als anderen mijn onzekerheid zien. Ik wil er ook al heel lang van af; ik wil géén onzekerheid voelen. Ik wil vertrouwen voelen. Het is een gevecht.

Ik weet niet precies hoe het kwam, maar opeens was het er. Wow! Het inzicht! Ik wist waar mijn onzekerheid vandaan kwam en hoe ik ermee kon omgaan. Wat blijkt:

Het is de onzekerheid van mijn moeder. Niet van mij.

Ik zal dit uitleggen.

Mijn moeder twijfelde veel en voelde zich vaak onzeker. Dat was een van de oorzaken dat zij (lang geleden) een einde aan haar leven maakte. Ik heb daarna onbewust die onzekerheid en haar dood onbewust aan elkaar gekoppeld. En vervolgens ben ik ervan overtuigd geraakt dat dat voor mij ook geldt: onzekerheid is niet verenigbaar met het leven.

Maar nu zie ik in dat ik mijn onzekerheid kan loskoppelen van de dood. Mijn onzekerheid is iets wat bij mij hoort en bij mijn leven. Als ik me onzeker voel betekent dat dat ik leef en dat ik bijvoorbeeld nieuwe dingen aan het leren ben. Dingen die ik een beetje spannend vind, maar waar ik wel zelf voor gekozen heb. Zoals intuïtieontwikkelaar zijn in een school én in een eigen praktijk.

Dat is een diep inzicht, waar ik lang aan gewerkt heb. Nu kan ik beter “ja” zeggen tegen het leven. “Ja” tegen onzekerheid en alle gevoelens die daar bij horen.

Zo’n inzicht maakt je een stuk gelukkiger. Je hoeft dan niet meer zoveel moeite te doen, je leeft meer met gemak. Dat is wat ik iedereen gun: een mooie reis die “leven” heet en ik reis graag een stukje met je mee.

In het blogje ‘Compassie met jezelf‘ beschrijf ik hoe je tot zo’n inzicht kunt komen.