Workshop “Ontdek je krachtdier” 12 maart

In deze workshop kom je dichter bij je eigen natuurlijke energie door een dier als gids te kiezen. Je ontdekt de energie van dit dier, en die energie kan je helen, een inzicht geven of een leidraad zijn bij vragen in je leven. Energiewerk verbetert je fysieke, mentale én emotionele gezondheid.

Deze workshop begint met een korte inleiding, om daarna contact te maken met de energiepunten (chakra’s) in je lichaam door middel van een geleide meditatie en visualisatie.
Tijdens de visualisatie kies je één chakra waar je je krachtdier bij gaat vinden.

Daarna zoek je een of meerdere afbeeldingen die je op een kaart plakt; lees hier meer over de methode SoulCollage®  die we hierbij gebruiken.

Je doet een appèl op je verbeeldingskracht en je vertrouwt je onderbewustzijn.
Zet je verstand op nul, ontspan en laat je diepere energieën toe. Ervaar hoe je verrast wordt door jouw eigen gids in de vorm van een krachtdier te vinden en ontdek welk inzicht dit dier je geeft.

Deze workshop heeft meerdere deelnemers, maar de oefening doe je individueel, zittend op een stoel of liggend op een matje met de ogen dicht. Ik begeleid de hele meditatie en visualisatie op een rustige en aangename wijze, zodat je je kunt ontspannen en concentreren. Iedereen kan het.

Ik zou het leuk vinden als je erbij bent. Breng je vriend(inn)en of kennissen mee?
Meld je aan via contact.
Groet, Catharina

SoulCollage® nu ook in Beuningen

Patricia en Catharina evalueren de workshop

Op een mooie donderdagavond deden we de workshop SoulCollage voor het eerst in de esoterische winkel Spirit & Gifts in Beuningen. Voor de meeste deelnemers was SoulCollage nieuw, ze wisten niet goed wat ze ervan konden verwachten. De eigenaar Patricia Derkse deed mee, om te ervaren wat SoulCollage is en om het beter te kunnen uitleggen aan haar klanten.

In de winkel zag het er prachtig uit: lekkere geur, grote tafel, mooie spullen en een ontspannen en gezellige atmosfeer maakten dat het een feestje was. Iedereen was dan ook enthousiast. SoulCollage is echt iets wat je moet doen en ervaren, zo vertelden deze deelnemers. Voor herhaling vatbaar!

 

En dus staat op 10 februari de volgende SoulCollage-workshop gepland bij Spirit & Gifts. Kijk in de agenda en meld je aan via contact.

Spirit & Gifts, Beuningen

De ontembare vrouw – drie dagworkshops

Doen – www.marliekeovermeer.nl

Je hebt ongetwijfeld een gevoel bij de ontembare vrouw, wilde vrouw. Je hebt het namelijk allemaal in je, wist je dat? Het wilde, het natuurlijke; ergens diep binnenin weet je het. Het kan diep verstopt zitten. Of misschien wel méér aan de oppervlakte dan je denkt.

Ben je nieuwsgierig? Wil je het onderzoeken? Stapje voor stapje de weg naar binnen gaan, naar je innerlijk weten, je intuïtie? Want daar huist jouw ontembare vrouw.  Ze is zacht, kwetsbaar, gevoelig, sensueel en moedig. Ze kijkt, ze ziet, ze weet en ze leeft.

Wie is de ontembare vrouw? De ontembare vrouw dat ben jij.

 

Wat gaan we doen tijdens de workshops?

 • Ik begin je een verhaal te vertellen.
  – 1e workshop: het verhaal van La Loba; de wolfsvrouw, inleiding
  – 2e workshop: het verhaal van Vasalisa de Wijze; inleiding tot je intuïtie
  – 3e workshop: het verhaal van Blauwbaard; vrouw en relatie
 • We gaan het verhaal duiden
 • Jij kiest dat deel van het verhaal wat jou het meest aanspreekt
 • In een groepje werk je aan een opdracht en wissel je ervaringen uit
 • Na de lunch maken we intuïtief een kaart en gaan die kaart lezen in een klein groepje; we gebruiken hierbij de methode van SoulCollage®
 • We sluiten de middag af met het delen van inzichten.

Deze workshop is voor jou als:

 • Je vrouw bent
 • Je aan het wilde van jezelf wilt ‘ruiken’
 • Je wilt weten welke verborgen schatten er in je zijn; en deze wilt gebruiken
 • Je meer intuïtief wilt leven; vanuit je hart, vanuit je weten
 • Je moed hebt om te leren kijken en te zien; niet alleen naar jezelf
 • Het principe Leven-Dood-Leven je boeit of je wilt weten wat het is
 • Je behoefte hebt om met ‘soortgenoten’ te zijn
 • Je behoefte hebt om terug te gaan naar jouw essentie; heel simpel
 • Als je je sensualiteit wilt voelen.

Wat brengt de workshop je?

 • Je komt in contact met andere vrouwen met dezelfde wens: je wilde natuur ontdekken
 • Je krijgt zicht op wat jou belemmert om bij je wilde natuur te komen
 • Je leert over jouw intuïtie en hoe die in te zetten
 • Je ervaart heling
 • Eindelijk komt dat wat je ergens allang wist aan de oppervlakte
 • Een plek waar je kan zijn en waar je je begrepen voelt
 • Je krijgt duidelijkheid over wat nu voor jou belangrijk is
 • Meer plezier.

Wat heb ik je te bieden?

 • Een veilige plek waar je kunt zijn wie je bent
 • Ik begeleid je de hele workshop
 • Aandacht voor jou
 • Materialen voor de SoulCollage® workshop
 • Lunch

Wanneer zijn de workshops?

Het zijn drie workshops waar een opbouw in zit, maar ze zijn ook afzonderlijk te volgen.

 • Vrij 25 maart 10.00-16.30
 • Vrij 22 april 10.00-16.30
 • Vrij 27 mei 10.00-16.30

Je investering bedraagt € 95,00 per dag inclusief BTW, lunch en materialen

Neem gerust contact met me op voor meer informatie of schrijf je in.

Als leidraad voor deze workshop heb ik het boek “De ontembare vrouw als archetype in mythen en verhalen” van  Clarissa Pinkola Estés gebruikt. Dit is de tekst van de achterflap.

Jungiaans psychoanalyticus Clarissa Pinkola Estés sprokkelde voor haar internationale bestseller De Ontembare Vrouw vele bekende en minder bekende sprookjes, mythen en verhalen uit de hele wereld bijeen. Op onnavolgbare wijze vertelt ze deze oude teksten na, en ze legt haarscherp de diepere betekenis ervan uit.

‘Dit is een boek met vrouwenverhalen, als lichtbakens langs het pad gezet. Ze zijn hier om door jou gelezen en beschouwd te worden als steun voor je eigen natuurlijk verworven vrijheid, je liefde voor jezelf, de dieren, de aarde, kinderen, zusters, minnaars en mannen. De deuren naar de wereld van het wilde Zelf zijn niet talrijk, maar wel waardevol. Als je een diep litteken hebt, dan is dat een deur; als je een oud, oud verhaal hebt, dan is dat een deur. Als je zo veel van de lucht en het water houdt dat het bijna onverdraaglijk is, dan is dat een deur. Als je naar een intenser leven, vol leven, gezond leven verlangt, dan is dat een deur.’

 

 

 

Je ruimte nemen – ook ik

In mijn leven is ruimte innemen een rode draad. Wellicht heb ik er niet altijd en niet op alle fronten moeite mee en zullen er mensen zijn in mijn omgeving die verbaasd zijn als ze dit lezen. Maar toch voelt het voor mij vaak wel als een regelmatig terugkerend issue.

Ook deze zomer weer ben ik er letterlijk (ik ben flink wat kilo’s aangekomen) en figuurlijk mee bezig geweest: met dat hele proces van me schuldig voelen en me afvragen hoe het nu komt dat ik er steeds zoveel moeite mee heb. Mag ik gewoon zijn wie ik ben, doen wat ik wil doen of juist iets laten? Deze toestemming aan mezelf geven is lastig.

Gaan staan voor mezelf en in het gat springen waarin niet duidelijk is hoe de ander reageert is vooral controle loslaten. En dat voelt supereng. Nu achteraf overzie ik mijn proces en voel daardoor ook weer de controle 😊.

Het betekent ook dat ik tijdens het proces van alles ben tegengekomen wat niet fijn was; onbegrip, van mezelf en van de ander, boosheid, heftige reacties, ongeduld, onzekerheid, waardeloos voelen, verdriet en huilbuien. Maar juist door deze gevoelens er allemaal te laten zijn, kon dit inzicht ontstaan. En hoevaker je zo’n ontwikkeling doormaakt des te meer vertrouwen er ontstaat dat het altijd weer goed komt en dat je weer wat hebt geleerd! We mogen er zijn, we zijn het waard!

Zie ook het blogje Je schuldig voelen doordat je ruimte inneemt.

Je schuldig voelen doordat je ruimte inneemt

Ruimte innemen en je schuldig voelen hebben met elkaar te maken – ik kan uit eigen ervaring spreken. Hoe zit dat? Welk inzicht kun je daar uit halen?

Stel: je neemt de tijd om iets te doen waar je blij van wordt. Of je laat iets na omdat je dat niet wilt. Dan kan het zomaar zijn dat je je schuldig voelt omdat anderen hierdoor geen gebruik kunnen maken van jouw diensten op dat moment. Ze moeten het dan maar even zelf uitzoeken. Dat kan op het werk zijn, of privé in je gezin, of met vrienden.

Ruimte innemen voor jezelf is een keuze en misschien zelfs wel een noodzaak. Als je het moeilijk vindt om je ruimte in te nemen, dan komt dat doordat je geconfronteerd wordt met schuldgevoelens en misschien wel angst. Angst bijvoorbeeld om niet aardig gevonden te worden of om alleen te komen staan. En dat wil je niet, zodat je je telkens aanpast. Maar ook dat aanpassen voelt niet oké omdat je dan inlevert. En zo is de cirkel rond. Herkenbaar?

Hoe kom je uit deze vicieuze cirkel?

Door te beseffen dat schuldig voelen en angst overlevingsstrategieën zijn. Die hielpen je ooit, om een pijnlijk gevoel niet te hoeven voelen, en je had ze nodig om te overleven. Bijvoorbeeld omdat je als kind voelde dat je ouders het niet ‘aankonden’ als jij deed wat goed voor jou was of wat jij graag wilde doen. Waardoor je je ging aanpassen.

Als je nu merkt dat je je eigen pad wilt lopen, je eigen dingen wilt doen, maar je niet schuldig of angstig wilt voelen, dan is het nodig om je verantwoordelijkheid te nemen.

Verantwoordelijkheid nemen betekent:
– voor jezelf gaan zorgen
– alleen durven gaan staan
– jezelf overtuigen dat je het waard bent
– voor jezelf gaan staan.

Hier is lef voor nodig, want het voelt supereng. Je laat controle los.

Dus als je je eigen pad wilt bewandelen en je voelt je schuldig of angstig; grote kans dat je in  dit proces zit. Bravo! Je bent je aan het ontwikkelen, je bent voluit aan het leven!

Tijdens zo’n proces kun je dus vanalles tegengekomen wat niet fijn is; onbegrip, van jezelf en van de ander, boosheid, heftige reacties, ongeduld, onzekerheid, waardeloos voelen, verdriet en huilbuien. Maar juist door al deze gevoelens er te laten zijn, komt er ruimte voor inzicht. En hoe vaker je een ontwikkelingsproces meemaakt des te meer vertrouwen er ontstaat dat het altijd weer goed komt en dat je je verder hebt ont-wikkeld!

Je mag er zijn, je bent het waard!

Als dit blogje je aanspreekt en je wilt graag inzichten opdoen en je verder ontwikkelen, dan ben je welkom:

 • Op een workshop SoulCollage® die ik maandelijks verzorg; zie de agenda
 • Voor een healing of reading, wat altijd een bijzondere en fijne ervaring is; zie de agenda.
 • Op de Open dag van Intuïtief Traject, de school voor persoonlijke en intuïtieve ontwikkeling, op zaterdag 11 september waar je de sfeer kunt proeven, een kopje thee kunt drinken met gelijkgezinden of een vrijblijvende reading of healing kunt ontvangen. Ik werk er al jaren als leraar, dus wie weet zien we elkaar daar?
 • Op mijn website waar je kunt lezen over PRI (past reality integration) als je meer wilt weten over overlevingsstrategieën en hoe ermee om te gaan. PRI heeft mij erg geholpen om inzichten te krijgen.
 • Op een van mijn informatieavonden, waarin ik mezelf en mijn werk graag voorstel en waar je volop vragen kunt stellen.

“Je gaat anders naar dingen kijken”

Al langere tijd wilde ik graag een SoulCollage® workshop doen met scholieren. Doordat onze bonuskleindochter (14) te logeren kwam, was dat een mooie aanleiding om buurmeisje (15) en dochterlief (16) ook te vragen, en zo had ik een mooi klein groepje bij elkaar.

Ik vond het wel spannend want SoulCollage is weliswaar een zachte en creatieve methode (knippen en plakken) maar het brengt je ook in contact met jezelf (‘lezen van je kaart’). En zijn pubers daarin wel geïnteresseerd?

De meiden vonden het zelf ook wel een beetje spannend. Ook wat aftasten in het begin omdat ze elkaar ook nauwelijks kenden. Des te dapperder dus dat ze wilden meedoen.

Als inleiding deden we een oefening waardoor ze gemakkelijker bij zichzelf komen en zich bewust worden van hun lichaam en ademhaling. Je voelde de energie zakken, wat fijn was.

Het eerste deel van de workshop zaten we creatief en geconcentreerd aan de grote tafel te knippen en plakken, terwijl het buiten waaide en regende. Al gauw waren de eerste kaarten klaar.

In het tweede deel kreeg iedereen een rol: de kaartlezer, de vragensteller, de schrijver en de observator. Ik had ze uitgelegd wat de bedoeling was en buurmeisje wilde wel beginnen met haar kaart te lezen.

Het was mooi om te zien hoe ze allemaal serieus “in de kaart” doken. Precies wat de bedoeling was. Ze durfden zich kwetsbaar op te stellen, wat ik heel krachtig vond. Ze hebben een stukje van zichzelf laten zien en dat gedeeld met elkaar.

Op het eind hebben we de workshop geëvalueerd.

De conclusie was dat ze het een leuke en bijzondere middag vonden. Ze waren blij met hun kaarten.

Ze voelden zich onzeker of ze de vragen wel ‘goed’ hadden beantwoord. Dat snap ik wel, want ik had hun tevoren met opzet geen voorbeeld gegeven, omdat zo’n voorbeeld al gauw sturend werkt. Daarom heb ik achteraf een kaart van mezelf als voorbeeld genomen en deze alsnog gelezen. Dat gaf hun vertrouwen.

Ik heb gemerkt dat jongeren er zeker voor open staan een inzicht op te doen over zichzelf. Ik vond ik het een ook een mooie ervaring en ben ik er trots op dat we dit met z’n vieren hebben gedaan. Dat gaan we vaker doen!

Dit is wat bonuskleindochter erover schreef:

“Je leert een andere betekenis te zoeken in iets dat je zelf hebt gemaakt waardoor je anders naar dingen gaat kijken”. Eva, 14 jaar

Inzicht over mezelf (en mijn moeder)

In dit blogje wil ik een ervaring delen. Zoals jullie vast weten is het verkrijgen van inzicht een van de kernen van mijn ontwikkelatelier. Het brengt zoveel gemak en plezier. Ik geef hier graag een persoonlijk voorbeeld.

Ik voel me vaak onzeker. Op allerlei gebied; hoe ik eruit zie, wat ik doe, wat ik zeg, over de opvoeding van mijn kinderen, over mijn relatie en vooral in mijn werk. Doe ik het wel goed genoeg? Belangrijk: deze onzekerheid mag er niet zijn van mij. Want dan ben ik weg, los ik op of zoiets; er gebeurt iets ergs als anderen mijn onzekerheid zien. Ik wil er ook al heel lang van af; ik wil géén onzekerheid voelen. Ik wil vertrouwen voelen. Het is een gevecht.

Ik weet niet precies hoe het kwam, maar opeens was het er. Wow! Het inzicht! Ik wist waar mijn onzekerheid vandaan kwam en hoe ik ermee kon omgaan. Wat blijkt:

Het is de onzekerheid van mijn moeder. Niet van mij.

Ik zal dit uitleggen.

Mijn moeder twijfelde veel en voelde zich vaak onzeker. Dat was een van de oorzaken dat zij (lang geleden) een einde aan haar leven maakte. Ik heb daarna onbewust die onzekerheid en haar dood onbewust aan elkaar gekoppeld. En vervolgens ben ik ervan overtuigd geraakt dat dat voor mij ook geldt: onzekerheid is niet verenigbaar met het leven.

Maar nu zie ik in dat ik mijn onzekerheid kan loskoppelen van de dood. Mijn onzekerheid is iets wat bij mij hoort en bij mijn leven. Als ik me onzeker voel betekent dat dat ik leef en dat ik bijvoorbeeld nieuwe dingen aan het leren ben. Dingen die ik een beetje spannend vind, maar waar ik wel zelf voor gekozen heb. Zoals intuïtieontwikkelaar zijn in een school én in een eigen praktijk.

Dat is een diep inzicht, waar ik lang aan gewerkt heb. Nu kan ik beter “ja” zeggen tegen het leven. “Ja” tegen onzekerheid en alle gevoelens die daar bij horen.

Zo’n inzicht maakt je een stuk gelukkiger. Je hoeft dan niet meer zoveel moeite te doen, je leeft meer met gemak. Dat is wat ik iedereen gun: een mooie reis die “leven” heet en ik reis graag een stukje met je mee.

In het blogje ‘Compassie met jezelf‘ beschrijf ik hoe je tot zo’n inzicht kunt komen.

Compassie met jezelf

In mijn vorige blogje vertelde ik al dat een inzicht je gelukkiger maakt, het kan je plezier en gemak geven. En ook het gevoel dat het klopt wat je doet of wie je bent. Een cadeautje toch? Ik hou erg van presentjes – daarom dus de naam InzichtPresent 🙂

Een inzicht ontstaat vaak ineens; ineens zie je het!

Maar een inzicht ontstaat niet zomaar. Het vraagt best wat van je:

 • tijd
 • ruimte
 • moed
 • imperfect durven zijn
 • eerlijkheid naar jezelf
 • interesse en intentie
 • noodzaak; je hebt ergens last van en wilt ervan af
 • veiligheid
 • openzetten van al je zintuigen
 • bewustwording
 • geduld
 • loslaten

Jasje van compassie

Wat ik zelf erg belangrijk vind is compassie voor jezelf. Eigenlijk zou je bovenstaande punten allemaal moeten gieten in een jasje van compassie; liefde, zachtheid en mildheid naar jezelf en je omgeving en naar de dingen waar je mee bezig bent. Dat betekent dat je je constant bewust bent dat je aan het groeien bent. Ook als je vindt dat het niet snel genoeg gaat of als de dingen niet gaan zoals je zou willen. Een inzicht heeft dit alles, al deze ervaringen, ook nodig. Het brengt je steeds een stapje dichterbij.

Soms is het gemakkelijker om samen tot een inzicht te komen.

Daarom bied ik je verschillende mogelijkheden:

 • Een workshop SoulCollage® steunt je op een visuele manier bij jouw zelfontwikkeling. Je maakt op een ontspannen en creatieve wijze contact met jouw innerlijke wijsheid.
 • Een reading is een innerlijke communicatie met je wezen, je kern. Tijdens een reading lees ik (de reader) wat je werkelijk beweegt, waar je passie zit en wat je daarin aan het ervaren bent. Een reading helpt je inzicht te krijgen in je leven.
 • Een healing helpt je om je ervaringen een plek te geven op een manier die op dat moment bij je past. Hierdoor functioneer je meer in harmonie met je bezieling en je mogelijkheden.

Maandelijks geef ik een informatieavond waarin we met elkaar kennismaken en waarin je  meer informatie krijgt over wat ik doe. Natuurlijk kun je hier voor vragen terecht. Of je kunt natuurlijk direct contact opnemen.

Workshop “Ruimte maken voor wie je bent”

Wil jij meer ervaren welk mooi mens jij bent? Wat voor jou belangrijk is? Welke toestemming jij nodig hebt om jezelf te verwezenlijken? Kortom: een verlangen om ruimte te maken voor jezelf?  Kom dan woensdag 26 mei van 19.30u-22.00u meedoen met deze speelse en creatieve workshop met de methode van SoulCollage®.

In het eerste deel van deze avond ga je intuïtief afbeeldingen zoeken en deze op een kartonnen kaart te plakken. In het tweede deel ga je deze zelfgemaakte kaart “lezen” in een klein groepje. Laat je verrassen met een geweldig inzicht!

Het is ongelofelijk (zeggen ook deelnemers) hoe je door simpel knippen en plakken op intuïtieve wijze een prachtig inzicht kan creëren. Heel bijzonder om te doen. Je moet het echt ervaren.

Ik begeleid de hele workshop, zorg voor koffie en thee en heb afbeeldingen klaarliggen. Je hoeft niets mee te nemen.

Kijk voor meer info over SoulCollage, voor een fotoimpressie of voor aanmelden.

Gezellig als je erbij bent; als je wilt, kun je ook online meedoen, via Zoom. En neem gerust vriend of vriendin mee!

Zonnige groet,
Catharina

SoulCollage® online: het kan! 19 maart weer

Ik had mijn oordeel er al snel over klaar; SoulCollage® kan niet online. Totdat een collega me vroeg of ik de workshop niet online wilde verzorgen. Ik had er dus eerder zelf ook aan gedacht, maar voelde weerstand. Het zou gedoe opleveren en daar had ik geen zin in.  Maar toen ik de weerstand omzette in mogelijkheden, kwam ik al snel tot de conclusie: “hoezo niet?” We hebben het gedaan en het werkte, zonder gedoe 😉

Hoe gaat het in zijn werk?

De deelnemers krijgen van mij de kartonnetjes en hoesjes toegestuurd. Afbeeldingen uit tijdschriften, schaar en lijmstift hebben de meesten wel in huis. Ze hebben natuurlijk hun laptop erbij zodat we elkaar kunnen zien en horen. Ze zitten op een rustige werkplek waar ze niet gestoord worden. Dankzij Zoom kunnen we de normale werkwijze volgen.

We zijn in verbinding met elkaar en zien elkaars kaarten via het scherm. We horen van elkaar de inzichten die de kaarten ons vertellen. Het gaat allemaal prima.

Mijn conclusie: fysiek bij elkaar zijn heeft de voorkeur, maar dit is een heel goed alternatief. Beter dan geen workshop.

Voordelen:

 • Ook deelnemers van ver kunnen gemakkelijk meedoen.
 • Je bent in je eigen veilige omgeving met je joggingbroek en je favoriete koffie.
 • Je hebt tóch een paar uur aandacht voor jezelf met als resultaat een mooi inzicht en een prachtig kunstwerkje.
 • Juist in een tijd dat je zo weinig kunt doen, kan dit wél.

SoulCollage® is en blijft een zachte maar krachtige methode waarmee je bijzondere ervaringen opdoet over jezelf en over wat voor jou op dit moment belangrijk is. Echter… dat weet je pas als je het gedaan hebt. Dus… zet ook je weerstand opzij en doe ook mee. Ik weet zeker dat je er geen spijt van krijgt. Zie ik je gauw? Zou gezellig zijn.

Kijk in de agenda voor data, lees meer over SoulCollage® of meld je aan.

Zonnige groet,
Catharina