“Je gaat anders naar dingen kijken”

Al langere tijd wilde ik graag een SoulCollage® workshop doen met scholieren. Doordat onze bonuskleindochter (14) te logeren kwam, was dat een mooie aanleiding om buurmeisje (15) en dochterlief (16) ook te vragen, en zo had ik een mooi klein groepje bij elkaar.

Ik vond het wel spannend want SoulCollage is weliswaar een zachte en creatieve methode (knippen en plakken) maar het brengt je ook in contact met jezelf (‘lezen van je kaart’). En zijn pubers daarin wel geïnteresseerd?

De meiden vonden het zelf ook wel een beetje spannend. Ook wat aftasten in het begin omdat ze elkaar ook nauwelijks kenden. Des te dapperder dus dat ze wilden meedoen.

Als inleiding deden we een oefening waardoor ze gemakkelijker bij zichzelf komen en zich bewust worden van hun lichaam en ademhaling. Je voelde de energie zakken, wat fijn was.

Het eerste deel van de workshop zaten we creatief en geconcentreerd aan de grote tafel te knippen en plakken, terwijl het buiten waaide en regende. Al gauw waren de eerste kaarten klaar.

In het tweede deel kreeg iedereen een rol: de kaartlezer, de vragensteller, de schrijver en de observator. Ik had ze uitgelegd wat de bedoeling was en buurmeisje wilde wel beginnen met haar kaart te lezen.

Het was mooi om te zien hoe ze allemaal serieus “in de kaart” doken. Precies wat de bedoeling was. Ze durfden zich kwetsbaar op te stellen, wat ik heel krachtig vond. Ze hebben een stukje van zichzelf laten zien en dat gedeeld met elkaar.

Op het eind hebben we de workshop geëvalueerd.

De conclusie was dat ze het een leuke en bijzondere middag vonden. Ze waren blij met hun kaarten.

Ze voelden zich onzeker of ze de vragen wel ‘goed’ hadden beantwoord. Dat snap ik wel, want ik had hun tevoren met opzet geen voorbeeld gegeven, omdat zo’n voorbeeld al gauw sturend werkt. Daarom heb ik achteraf een kaart van mezelf als voorbeeld genomen en deze alsnog gelezen. Dat gaf hun vertrouwen.

Ik heb gemerkt dat jongeren er zeker voor open staan een inzicht op te doen over zichzelf. Ik vond ik het een ook een mooie ervaring en ben ik er trots op dat we dit met z’n vieren hebben gedaan. Dat gaan we vaker doen!

Dit is wat bonuskleindochter erover schreef:

“Je leert een andere betekenis te zoeken in iets dat je zelf hebt gemaakt waardoor je anders naar dingen gaat kijken”. Eva, 14 jaar

Inzicht over mezelf (en mijn moeder)

In dit blogje wil ik een ervaring delen. Zoals jullie vast weten is het verkrijgen van inzicht een van de kernen van mijn ontwikkelatelier. Het brengt zoveel gemak en plezier. Ik geef hier graag een persoonlijk voorbeeld.

Ik voel me vaak onzeker. Op allerlei gebied; hoe ik eruit zie, wat ik doe, wat ik zeg, over de opvoeding van mijn kinderen, over mijn relatie en vooral in mijn werk. Doe ik het wel goed genoeg? Belangrijk: deze onzekerheid mag er niet zijn van mij. Want dan ben ik weg, los ik op of zoiets; er gebeurt iets ergs als anderen mijn onzekerheid zien. Ik wil er ook al heel lang van af; ik wil géén onzekerheid voelen. Ik wil vertrouwen voelen. Het is een gevecht.

Ik weet niet precies hoe het kwam, maar opeens was het er. Wow! Het inzicht! Ik wist waar mijn onzekerheid vandaan kwam en hoe ik ermee kon omgaan. Wat blijkt:

Het is de onzekerheid van mijn moeder. Niet van mij.

Ik zal dit uitleggen.

Mijn moeder twijfelde veel en voelde zich vaak onzeker. Dat was een van de oorzaken dat zij (lang geleden) een einde aan haar leven maakte. Ik heb daarna onbewust die onzekerheid en haar dood onbewust aan elkaar gekoppeld. En vervolgens ben ik ervan overtuigd geraakt dat dat voor mij ook geldt: onzekerheid is niet verenigbaar met het leven.

Maar nu zie ik in dat ik mijn onzekerheid kan loskoppelen van de dood. Mijn onzekerheid is iets wat bij mij hoort en bij mijn leven. Als ik me onzeker voel betekent dat dat ik leef en dat ik bijvoorbeeld nieuwe dingen aan het leren ben. Dingen die ik een beetje spannend vind, maar waar ik wel zelf voor gekozen heb. Zoals intuïtieontwikkelaar zijn in een school én in een eigen praktijk.

Dat is een diep inzicht, waar ik lang aan gewerkt heb. Nu kan ik beter “ja” zeggen tegen het leven. “Ja” tegen onzekerheid en alle gevoelens die daar bij horen.

Zo’n inzicht maakt je een stuk gelukkiger. Je hoeft dan niet meer zoveel moeite te doen, je leeft meer met gemak. Dat is wat ik iedereen gun: een mooie reis die “leven” heet en ik reis graag een stukje met je mee.

In het blogje ‘Compassie met jezelf‘ beschrijf ik hoe je tot zo’n inzicht kunt komen.

Compassie met jezelf

In mijn vorige blogje vertelde ik al dat een inzicht je gelukkiger maakt, het kan je plezier en gemak geven. En ook het gevoel dat het klopt wat je doet of wie je bent. Een cadeautje toch? Ik hou erg van presentjes – daarom dus de naam InzichtPresent 🙂

Een inzicht ontstaat vaak ineens; ineens zie je het!

Maar een inzicht ontstaat niet zomaar. Het vraagt best wat van je:

 • tijd
 • ruimte
 • moed
 • imperfect durven zijn
 • eerlijkheid naar jezelf
 • interesse en intentie
 • noodzaak; je hebt ergens last van en wilt ervan af
 • veiligheid
 • openzetten van al je zintuigen
 • bewustwording
 • geduld
 • loslaten

Jasje van compassie

Wat ik zelf erg belangrijk vind is compassie voor jezelf. Eigenlijk zou je bovenstaande punten allemaal moeten gieten in een jasje van compassie; liefde, zachtheid en mildheid naar jezelf en je omgeving en naar de dingen waar je mee bezig bent. Dat betekent dat je je constant bewust bent dat je aan het groeien bent. Ook als je vindt dat het niet snel genoeg gaat of als de dingen niet gaan zoals je zou willen. Een inzicht heeft dit alles, al deze ervaringen, ook nodig. Het brengt je steeds een stapje dichterbij.

Soms is het gemakkelijker om samen tot een inzicht te komen.

Daarom bied ik je verschillende mogelijkheden:

 • Een workshop SoulCollage® steunt je op een visuele manier bij jouw zelfontwikkeling. Je maakt op een ontspannen en creatieve wijze contact met jouw innerlijke wijsheid.
 • Een reading is een innerlijke communicatie met je wezen, je kern. Tijdens een reading lees ik (de reader) wat je werkelijk beweegt, waar je passie zit en wat je daarin aan het ervaren bent. Een reading helpt je inzicht te krijgen in je leven.
 • Een healing helpt je om je ervaringen een plek te geven op een manier die op dat moment bij je past. Hierdoor functioneer je meer in harmonie met je bezieling en je mogelijkheden.

Maandelijks geef ik een informatieavond waarin we met elkaar kennismaken en waarin je  meer informatie krijgt over wat ik doe. Natuurlijk kun je hier voor vragen terecht. Of je kunt natuurlijk direct contact opnemen.

Workshop “Ontdek je krachtdier”

In deze workshop, op zaterdag 19 juni van 10.30-13.00 uur,  kom je dichter bij je eigen natuurlijke energie door een dier als gids te kiezen. Je ontdekt de energie van dit dier, en die energie kan je helen, een inzicht geven of een leidraad zijn bij vragen in je leven. Energiewerk verbetert je fysieke, mentale én emotionele gezondheid.

Deze workshop begint met een korte inleiding, om daarna contact te maken met de energiepunten (chakra’s) in je lichaam door middel van een geleide meditatie en visualisatie.
Tijdens de visualisatie kies je één chakra waar je je krachtdier bij gaat vinden.

Daarna zoek je een of meerdere afbeeldingen die je op een kaart plakt; lees hier meer over de methode SoulCollage®  die we hierbij gebruiken.

Je doet een appèl op je verbeeldingskracht en je vertrouwt je onderbewustzijn.
Zet je verstand op nul, ontspan en laat je diepere energieën toe. Ervaar hoe je verrast wordt om jouw eigen gids in de vorm van een krachtdier te vinden en ontdek welk inzicht dit dier je geeft.

Deze workshop heeft meerdere deelnemers, maar de oefening doe je individueel, zittend op een stoel of liggend op een matje met de ogen dicht. Ik begeleid de hele meditatie en visualisatie op een rustige en aangename wijze, zodat je je kunt ontspannen en concentreren. Iedereen kan het.

In verband met corona verzorg ik deze workshop voor een klein groepje en volgens de geldende veiligheidsregels.

Zaterdag 19 juni van 10.30-13.00 uur
Bij Intuïtief Traject in Nijmegen

Meld je aan bij intuitieftraject.nl

Ik zou het leuk vinden als je erbij bent.
Groet, Catharina

Workshop “Ruimte maken voor wie je bent”

Wil jij meer ervaren welk mooi mens jij bent? Wat voor jou belangrijk is? Welke toestemming jij nodig hebt om jezelf te verwezenlijken? Kortom: een verlangen om ruimte te maken voor jezelf?  Kom dan woensdag 26 mei van 19.30u-22.00u meedoen met deze speelse en creatieve workshop met de methode van SoulCollage®.

In het eerste deel van deze avond ga je intuïtief afbeeldingen zoeken en deze op een kartonnen kaart te plakken. In het tweede deel ga je deze zelfgemaakte kaart “lezen” in een klein groepje. Laat je verrassen met een geweldig inzicht!

Het is ongelofelijk (zeggen ook deelnemers) hoe je door simpel knippen en plakken op intuïtieve wijze een prachtig inzicht kan creëren. Heel bijzonder om te doen. Je moet het echt ervaren.

Ik begeleid de hele workshop, zorg voor koffie en thee en heb afbeeldingen klaarliggen. Je hoeft niets mee te nemen.

Kijk voor meer info over SoulCollage, voor een fotoimpressie of voor aanmelden.

Gezellig als je erbij bent; als je wilt, kun je ook online meedoen, via Zoom. En neem gerust vriend of vriendin mee!

Zonnige groet,
Catharina

SoulCollage® online: het kan! 19 maart weer

Ik had mijn oordeel er al snel over klaar; SoulCollage® kan niet online. Totdat een collega me vroeg of ik de workshop niet online wilde verzorgen. Ik had er dus eerder zelf ook aan gedacht, maar voelde weerstand. Het zou gedoe opleveren en daar had ik geen zin in.  Maar toen ik de weerstand omzette in mogelijkheden, kwam ik al snel tot de conclusie: “hoezo niet?” We hebben het gedaan en het werkte, zonder gedoe 😉

Hoe gaat het in zijn werk?

De deelnemers krijgen van mij de kartonnetjes en hoesjes toegestuurd. Afbeeldingen uit tijdschriften, schaar en lijmstift hebben de meesten wel in huis. Ze hebben natuurlijk hun laptop erbij zodat we elkaar kunnen zien en horen. Ze zitten op een rustige werkplek waar ze niet gestoord worden. Dankzij Zoom kunnen we de normale werkwijze volgen.

We zijn in verbinding met elkaar en zien elkaars kaarten via het scherm. We horen van elkaar de inzichten die de kaarten ons vertellen. Het gaat allemaal prima.

Mijn conclusie: fysiek bij elkaar zijn heeft de voorkeur, maar dit is een heel goed alternatief. Beter dan geen workshop.

Voordelen:

 • Ook deelnemers van ver kunnen gemakkelijk meedoen.
 • Je bent in je eigen veilige omgeving met je joggingbroek en je favoriete koffie.
 • Je hebt tóch een paar uur aandacht voor jezelf met als resultaat een mooi inzicht en een prachtig kunstwerkje.
 • Juist in een tijd dat je zo weinig kunt doen, kan dit wél.

SoulCollage® is en blijft een zachte maar krachtige methode waarmee je bijzondere ervaringen opdoet over jezelf en over wat voor jou op dit moment belangrijk is. Echter… dat weet je pas als je het gedaan hebt. Dus… zet ook je weerstand opzij en doe ook mee. Ik weet zeker dat je er geen spijt van krijgt. Zie ik je gauw? Zou gezellig zijn.

Kijk in de agenda voor data, lees meer over SoulCollage® of meld je aan.

Zonnige groet,
Catharina

SoulCollage met je eigen groep – een feestje!

Een kennis werd vijftig jaar, en dat wilde ze op een bijzondere manier vieren. Daarom vroeg ze mij een workshop SoulCollage® te verzorgen voor haar en haar vrienden en vriendinnen. De gewone workshop, en dan met koffie, taart, lunch, zelfs een lang zal ze leven – alles geregeld.

We hebben het nodige aangepast om coronaveilig te kunnen werken: we moesten de groep splitsen, maar doordat we een goede accommodatie vonden was er ruimte genoeg om wel gezamenlijk te lunchen.  Het werd een prachtige dag met enthousiaste deelnemers. (Ze wilden liever niet op de foto).

Dit laat maar weer eens zien hoe mooi SoulCollage® is. Het werkt prachtig met een bestaande groep, in een feestelijke stemming, hartelijk, gezellig en toch niet oppervlakkig. Ontspannen werkend, creatief, intuïtief en zinvol. Je gaat met een verrassend inzicht en een tastbaar kunstwerk naar huis. Je leert jezelf en je groepsgenoten op een andere manier kennen.

Ik verzorg deze groepsworkshops met veel plezier en helemaal naar de aard en de maat die je wenst. Een middagje uit met vriendinnen of familie? Een activiteit op een heidag van je werk? Een personeelsbijeenkomst? Of een rustig begin van een knalfeest? Bij jou thuis, of regel ik alles? Het kan allemaal, in goed overleg.

Ik zou er graag meer bekendheid aan willen geven; dus als je mensen kent die dit leuk vinden, wijs hen dan alsjeblieft op mijn website www.inzichtpresent.nl of geef ze mijn mailadres inzichtpresent@gmail.com

En daarnaast ben je natuurlijk altijd individueel welkom op de ‘gewone’ workshops die ik maandelijks verzorg – kijk daarvoor in de agenda.

Je ruimte pakken

Deze kerstvakantie ben ik verhuisd. Ik woon nu samen met mijn vriend. Superfijn!

Maar ik moest echt wel even wennen; ik was letterlijk en figuurlijk mijn ruimte kwijt en dat voelde niet oké. Maar toen ik me ervan bewust werd, kon ik er aandacht aan geven en kwam het goed. Ook in mijn dagelijks leven is dit een valkuil: ik pak te weinig ruimte voor mezelf, terwijl dat voor mij zo belangrijk is.

Dat geldt voor meer mensen. Sommigen kunnen er veel last van hebben en er boos of verdrietig van worden.

Wat maakt dat je je eigen ruimte niet inneemt?

 • Je herkent je eigen grenzen niet en geeft ze ook te weinig aan.
 • Je neemt te weinig tijd voor jezelf om te doen waar jij blij van wordt.
 • Je denkt eerst aan de ander en amper aan jezelf.
 • Je vult voor de ander in wat goed is voor diegene.
 • Je voelt je schuldig als je de ander niet helpt.

Herken je dit? Grote kans dat je in een overlevingsmechanisme zit.

Hoe kwam je in deze overlevingsstand?

Vaak ontstaat zoiets in je jeugd. Als kind was het belangrijk voor je om het  de ander naar de zin te maken, omdat je je alleen dan veilig voelde.

Laat ik een voorbeeld nemen. Doordat één van je ouders weggevallen is, ben je onbewust bang dat je alleen komt te staan als je andere ouder ook zou wegvallen. Je gaat dan moeite doen om te zorgen dat het met de overgebleven ouder goed gaat.

Waarom doe je dat nog steeds?

Dit moeite doen voor de ander hanteer je nog steeds in allerlei situaties. Ingeborg Bosch noemt dit ‘valse hoop’, in haar boeken over PRI (Past Reality Integration).

Je wordt er doodmoe van, omdat je ergens voelt dat er iets niet klopt. Je kunt je gedrag moeilijk veranderen omdat dan die angst weer om de hoek komt kijken. Diepe angst om alleen te komen staan. Deze angst heb je als kind weggedrukt omdat die te groot was. Dit heeft je indertijd doen overleven. Voor toen helemaal oké, nu niet meer.

Op dit moment ben je volwassen en kun je best alleen zijn. Maar omdat dit gevoel gekoppeld is aan het gevoel van vroeger denk je nog steeds dat je deze angst niet aan kunt:  een illusie.

Wat kun je eraan doen?

 • Word je er allereerst bewust van dat jij het laat gebeuren dat een ander jouw ruimte inneemt, en accepteer dat. Zo doe je dat nu eenmaal, want dat heb je als kind zo geleerd.
 • Vraag je af of je introvert bent en onderzoek eventueel wat dat betekent.
 • Herken mensen die veel ruimte innemen (extraverte mensen).
 • Blijf bij jezelf, loop eventueel even weg uit situaties.
 • Laat de energie van de ander(en) uit je ruimte los.
 • Laat ook de overtuiging los dat je dan egoïstisch bezig bent.
 • Voel het verdriet van al die keren dat je ‘ontrouw’ aan jezelf was.
 • Voel de angst om het alleen te moeten doen en doorvoel dat dit gevoel van vroeger is en niet gerelateerd is aan de situatie van nu.
 • Herken deze valkuil iedere keer weer en…
 • Wees mild voor jezelf!

Ingeborg Bosch beschrijft stap voor stap hoe je jezelf kunt bevrijden van dit overlevingsmechanisme en hoe je zonder angst meer vrij en blij kunt leven.

Ikzelf heb me er grotendeels van kunnen bevrijden, maar het blijft altijd een aandachtspunt voor me.  Als ‘ervaringsdeskundige’, maar ook als enthousiast PRI-toepasser ondersteun ik je graag in dit proces.

Wil je er over van gedachten wisselen, neem dan gerust contact met mij op.

Roos-reading

Wil je kennis maken met reading? Heb je er enthousiaste verhalen over gehoord maar ben je wat huiverig? Dan raad ik je aan om eerst een korte reading te ervaren: een roos-reading.

Wat is een reading?

Een reading is een heldere communicatie  op wezenniveau. Een communicatie tussen het wezen van jou (de readee) en mij (de reader). Je wezen is jouw kern, jouw essentie, jouw bron. Het is moeilijk uit te leggen hoe het werkt. Het heeft namelijk niks met ratio te maken. Dat maakt het meteen ook spannend. Ik lees jou via de metafoor van de roos; ik lees de wortels, de stengel en de bloem. Een roos-reading is een korte reading.

Wat is het doel?

Een reading laat je op een ander manier naar jezelf kijken. Dat levert verheldering op. Je voelt een sterk innerlijk weten dat jouw essentie raakt. Je voelt  je gezien. Vanuit dit punt kun je inzichten opdoen; jezelf beter kennen en begrijpen.

Hoe gaat het in zijn werk?

We zitten tegenover elkaar en je hoeft alleen je naam te noemen. Ik stem af op jouw golflengte. Ik heb geleerd te weten welke informatie van jou is en welke van mij. Dat maakt de communicatie helder. Ik oordeel niet en ik adviseer niet. Ik lees je energie, je drijfveren en je wensen. Wat je niet wilt dat gelezen wordt, kan ik niet lezen. Zo werkt het nu eenmaal.

Bijzonder

Het is een bijzondere ervaring, iedere keer weer. Het is contact maken en vertrouwen hebben in ons innerlijk weten. Ergens diep in ons weten we namelijk alles. Maar door verschillende oorzaken raken we er steeds verder vandaan.

Steeds bekender

Twintig jaar geleden durfde ik bijna niet te zeggen dat ik hiervoor een opleiding volgde. Bijna niemand wist wat een reading was en als ik erover vertelde vonden velen het zweverig en vaag. Nu weten steeds meer mensen en ook organisaties wat een reading is en hoe concreet en effectief die werkt voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Wil je eens kennismaken met een korte reading?

Je bent van harte welkom!

 • Een roos-reading duurt ongeveer 20 minuten.
 • Ik trek er 45 minuten voor uit.
 • Je investering bedraagt €25,00

Kijk voor datums in de agenda; meld je aan; lees meer over reading.

Online workshop SoulCollage® zondag 21 feb: Je helend vermogen

Pas besloten: we doen deze workshop online, via Zoom. Ik stuur je de materialen toe per post.

Zondag 21 februari 10:30-13:00.

Als je dat wilt kunnen we zaterdag om 14:00 oefenen met Zoom. 

In deze SoulCollage®-workshop maak je in een geleide meditatie contact met je intuïtie; door met je aandacht naar binnen te gaan, los van prikkels van buitenaf, boor je je vermogen aan om jezelf of anderen te helen.

Je vindt afbeeldingen die daarbij passen en knipt en plakt die op een kleine kartonnen kaart, totdat die voor je gevoel klopt. Vervolgens ga je die kaart lezen in een klein groepje. Je laat je verrassen door wat de kaart – die je zelf gemaakt hebt – je vertelt.

Dit is wat Karin van ’t Hoff schreef over SoulCollage®:
“Ik vond het heel fijn om op deze manier met deze groep verbonden te zijn! Het heeft voor mij heel helend gewerkt. Dankjewel!”

Aanmelden gaat via  www.intuitieftraject.nl onder kopje ‘workshops’.

Ik geef les op deze school in Nijmegen waar je je intuïtie kunt ontwikkelen.
Ik begeleid je tijdens deze hele workshop. Intuïtief Traject verzorgt de organisatie.
Iedereen kan meedoen! Je hoeft dus geen les te volgen bij Intuïtief Traject.

Leuk als je erbij bent! (Natuurlijk coronaveilig)

Klik hier voor: Info over SoulCollage®
Je vindt daar ook een fotoreportage over SoulCollage®

Hartelijke groet, Catharina