De heks van Almen (gezien worden deel 1)

Aleyda is de eerste vermeende heks die in 1492 op het kerkplein in Almen (Achterhoek) is verbrand. Ik zag de voorstelling in het bos op de Somerense Heide door Theatermakers Achterhoek. Ik was geraakt hoe mooi ze laten zien dat heksenverbrandingen grote invloed hadden, en nog hebben, op de ontwikkeling van onze maatschappij en de positie van vrouwen daarin.

Wat wil er dan gezien worden?

Onze vrouwelijke kracht in vrouwen en mannen! Dat is wat hier gezien wil worden; gaan staan voor je talenten, je krachten en je durven uit te spreken.

Aleyda voelde veel liefde voor de natuur, de planten, de dieren en de mens. Van haar moeder leerde ze de werking van verschillende geneeskrachtige kruiden die in de tuin en in het bos groeiden. Vanzelfsprekend zette ze die in waar nodig. Aleyda hielp vrouwen met baren en heelde waar heling nodig was. Zij vond het heel gewoon en vanzelfsprekend. En dat was het natuurlijk ook.

Toen ze in haar eigen huis werd opgepakt en meegesleurd naar een bedompte kerker in Zutphen had ze geen vermoeden dat ze werd verdacht van hekserij. De theatermakers zoeken naar het licht in dit gruwelijke verhaal door verleden en heden te mengen. Dat wil ik in dit blog ook proberen.

Wij leven nu

En welke talenten heb jij? Laat je dat zien? Doe jij waarvoor je op aarde bent? Waar verlang jij naar? Als je heel eerlijk naar jezelf bent hè 😉

Maar wat wellicht nog belangrijker is: ga je ervoor stáán, ook als het een verlangen is dat (nog) niet geaccepteerd wordt? Durf je anders te zijn? Buiten de lijntjes te kleuren? Ook als je bijvoorbeeld op social media wordt veroordeeld?

Want dat is wat ik in Aleyda zag; dat ze overtuigd is van wat ze doet. Ze is eigenzinnig en heeft geen zin om zich aan te passen. Waarom zou ze ook?

Wat houdt je tegen?

Maar als je iets wil doen en je voelt je tegengehouden? Wát houdt je dan tegen? Waar ben je bang voor? We kennen het vast allemaal wel. Zou ons maatschappelijke- en soms ook familiesysteem nog steeds getraumatiseerd zijn? Waardoor het voor onszelf voelbaar is en we het doorgeven aan de volgende generatie?

Wat heb je nodig om je vrij te voelen? Om te gaan waar jij voor staat? Wat vind je belangrijk? Wat zou je willen laten zien?

Eerherstel en heling

De voorstelling had als doel eerherstel voor Aleyda en allen die haar volgden. En daarnaast bewustwording en heling creëren. Dat is de makers gelukt en ik werd meteen geïnspireerd om er een blogje over te schrijven.

Aanpassen

Het sluit aan bij mijn eigen proces en nodigt mij uit om los te laten wat mij in de weg zit. Zodat ik ruimte kan maken voor het wezenlijke in mij.

Ik merk zelf dat ik me heel gemakkelijk aanpas. Ik voel me helemaal geen Aleyda. Ik vind het eng om anders te zijn. Om niet te zijn zoals ik denk dat er van me verwacht wordt. Ergens diep in me bang om verketterd te worden?

Voelen

Ik vind het een mooi  proces om dieper aan te kijken en te helen. En ik ben daarin niet alleen. Ik zie deze struggle ook regelmatig bij readees en bij cursisten waaraan ik les geef. Regelmatig kom ik tegen dat mensen op een punt in het proces willen zijn, waar ze nog niet zijn. Heel menselijk en begrijpelijk. Maar dan vecht je eigenlijk tegen wat er  in je is. En dat is vermoeiend. Wat helpt is om te zijn in het nu. Te voelen wat er nu gevoeld wil worden. Dat is best lastig, maar is wel nodig voor heling. Zodat je vrij kan zijn om te doen wat voor jou klopt.

Wat zal Aleyda zich gezien hebben gevoeld als ze deze voorstelling zou zien. Een prachtig eerherstel.

Hieronder een lijst met vrouwen die in Noord-Brabant zijn vervolgd (klik om te lezen). Zie ook nationaalheksenmonument.nl waar alle nu bekende vermeende heksen in Nederland worden opgesomd.

Slachtoffers van heksenvervolging in Noord-Brabant – klik voor vergroting